Blamiblog

Els ous que mengem

Posted in Avatars com a consumidor, Avatars de mamà Terra, Avatars socials by blami on 27 Novembre 2009

He volgut fer servir aquest espai per a fer una mica d’eco respecte a un tema potser tan poc interessant a primera vista com són els ous. Sí, em refereixo als ous de gallina, un aliment molt nutritiu que permet múltiples elaboracions, sovint aptes per cuiners novatillos, i que mengem de tant en tant per por al colesterol.

Doncs bé, fa uns dies vaig rebre un missatge en ppt d’aquells que bombardegen la meva bústia de tant en tant. Aquest cop, però, no semblava un acudit. Parlava de la codificació que porten els ous inscrita a la closca. Sempre havia esperat que fos la data de caducitat. De fet, penso que abans ho era. Però com que darrerament ja no podia distingir cap data, els havia ignorat. Es veu, però, que sí pot ser significatiu. Pots consultar la descripció que ofereix l’instituto del huevo.

Fixa’t especialment en el significat del primer dígit. Es tracta d’un número del 0 al 3 i codifica la forma de criança. Segons el ppt, i atenció que no he pogut comprovar l’exactitud del seu contingut:

[3] en gàbia: les gallines es troben en gàbies d’uns 600cm2 (menys que un full A4). Tenen el bec tallat perquè no facin malbé les companyes dels costats (i ja us podeu imaginar que el tall no es fa perseguint minimitzar el mal a l’animal sinó el temps) Com que trepitgen sempre filferro, les potes queden fetes una pena i… bé penso que ja et fas una idea.

[2] a terra: les gallines es troben amuntegades (fins a 12 per m2) en naus tancades (olor, calor,…). Sovint, també els hi tallen el bec i, com no s’apugin unes sobre les altres, tampoc no gaire llibertat de moviments. Això sí, al menys les potes no queden marcades pels filferros.

[1] campera:  les gallines es troben en un terreny amb una densitat de 4m2 / gallina. No hi ha tall de bec.

[0] ecològica: és aproximadament com la 1, tot i que potser tenen més espai encara. La diferència és en l’alimentació >=80% ecològic a i altres restriccions de medicaments i similars.

Encara que no puc saber la veracitat d’aquestes dades, especialment les pitjors no em sonen pas fora de lloc. I sinó pensa en com es veu el bestiar que porten en camions a l’escorxador.

Teòricament, ous de totes quatre classes poden ser trobats a qualsevol super del voltant.

He fet una comprovació ràpida a la nevera i, sorpresa!, els ous que tenim (de dues dotzenes diferents) tots comencen amb el 3! grrr ja veig que he anat als baratets…

Una altra comprovació: he mirat el preu en Carrefour Online. Hi trobo que per 12 ous L demanen 1,59€ (suposem que són classe 3) mentre que per 12 ous “campero” (suposem classe 1 i també L) en demanen 2,9€. A casa, amb prou feines ens acabem la dotzena en un mes. Així, per a nosaltres significa una diferència d’aproximadament el preu d’un cafè a un bar normalet en tot un mes!

Bé, no sé tu, però jo tinc la sort que aquesta diferència (encara) me la puc permetre. Així que a partir d’ara començaré a mirar-me aquestes inscripcions i compraré només classes 1 o 0.

Anuncis

3 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. cerratis said, on 28 Novembre 2009 at 12:46

  Que interesante!!! La verdad es que me había pasado como tú… Había visto el número pero no sabia lo que significaba… A partir de ahora me fijaré también!!! 🙂

 2. cerratis said, on 29 Novembre 2009 at 12:01

  Por cierto, nada más leerlo, fuí a comprar huevos a Bon Preu (nos habíamos quedado sin) y compré de los de 0. Estuve mirando el resto de los que había y sólo ví de 3 y de 0… Del resto de niveles no había ni uno 😦

  • blami said, on 29 Novembre 2009 at 19:43

   Bueno, así sabemos que los 0 también existe 🙂

   Resulta complicado si no te fijas en el número. Por ejemplo, la marca Pitas Pitas. Ese nombre quizás sugiere una señora echando grano manualmente a sus queridas gallinas de granja que vienen en tropel para comer a la llamada. Pero tras la caja aparecen huevos de clase 3 como los que tenemos en la nevera. He visto en su güé que también tienen camperos, pero claro, en la caja de clase 3 no te avisan en grande: atención procede de gallinas apiladas en jaulas!

   He encontrado un enlace que contiene las fotos que aparecían en el ppt que recibí.

   Bueno, quizás ésto de los blogs sirva para alguna cosa después de todo 😉


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: